DESPRE COMUNĂ

Comuna Gorbanesti este amplasata in partea de est a judetului Botosani, satul Gorbanesti resedinta comunei, aflandu-se situt la o distanta de 25 km de municipiul Botosani.
Comuna Gorbanesti este strabatuta pe o distanta de 20 km de Drumul National 29 D Botosani, Stefanesti - Iasi.
In forma actuala comuna Gorbanesti a luat fiinta in anul 1986 prin unificarea fostelor comune Socrujeni si Gorbanesti. La unificare cele 2 foste comune numarau la un loc 7200 de locuitori, iar in urma recensamantului din anul 2002 comuna numara 3609 locuitori. Diferenta mare de locuitori se justifica prin migrarea unui numar mare de locuitori in perioada anilor 1970-1989 in municipiul Botosani si in satele vecine cu municipiul Botosani.
Dupa anul 1989, majoritatea tinerilor au ramas in comuna, a crescut in aceste conditii populatia tanara si implicit a crescut populatia scolara.
Comuna Gorbanesti are in componanta sa 8 sate:
- Gorbanesti, resedinta de comuna
- Siliscani
- Vanatori
- Batranesti
- George Cosbuc
- Mihai Eminescu
- Socrujeni
- Viforeni
Parte a denumirilor satelor actuale au fost date dupa numele fostului boier care si-a avut mosia in zona, acest lucru fiind valabil si pentru satul Gorbanesti a carui nume se pare ca a fost luat dupa numele fostului boier Gorbanescu.
Comuna Gorbanesti este strabatuta din drumul comunal 28, care strabate satele Vanatori, Gorbanesti, Batranesti, Scorujeni si Viforeni care face legatura cu DN 29 D. Comuna Gorbanesti este elctrificata in totalitate, nu exista nici o gospodarie care sa nu aiba instalat curentul curentul electic, astfel lungimea retelei electrice fiind de 47.4 km.
Trebuie mentionat ca o portiune din drumul comunal 28 Vanatori-Gorbanesti pe o distanta de 5 km a fost asfaltat in vara anului 2007 in cadrul unui Program SAPARD. Acest drum face legatura dintre satul resedinta de comuna Gorbanesti cu DN 29 D Botosani, Stefanesti-Iasi. Astfel reteaua strada a comunei Gorbanesti numara:
- 72 km,
- din care 5 km este drum asfaltat,
- peste 30 km este drum pietruit,
- diferenta constituind drumuri de pamant.
A mai fost construit un releu de telefonie mobila, de catre firma Cosmote.
Pe raza comunei isi desfasoara activitatea peste:
- 45 agenti economici,
- societati comerciale,
- Asociatii Familiale
- Persoane Fizice Autorizate.
Ca profiluri exista:
- 4 mori de porumb
- 4 prese de ulei
- o sectie pentru mecanizarea agriculturii.
De asemenea trebuie mentionat ca in Satul Siliscani, care a candidat la concursul "Sat European", exista 4 sectii de productie, confectionarea boltarilor, borduri, tuburi pentru podete si fantani. Dintre acestea 2 sapa fantani de mare adancime.
Exista peste 19 unitati de alimentatie publica, magazine alimentare, care in ultimul timp s-au modernizat in tip euroean.
Comuna Gorbanesti este înfrățită cu localitatea Saint Hilares din Franta, dar din păcate relațiile din ulltimul timp au căpătat o oarecare scădere.
Invatamantul din comuna Gorbanesti cuprinde un numar de 7 scoli, dintre care 3 cu clasele I - VIII, precum si un numar de 8 gradinite.
Populatia scolara este de peste 600 de copii.
Personalul didactic este de peste 52 de cadre didactice din care calificat 97%.
Comuna Gorbanesti are un numar de:
- 3 camine culturale,
- o biblioteca comunalacu peste 15.000 de volume
- un dispensar uman care este incadrat cu un medic de familie si 2 cadre medii
- un dispensar veterinar.
Comuna Gorbanesti are o suprafata de 8163 ha, ca intindere comuna noastra se afla situata in primele comune ale judetului Botosani. Din suprafata de mai sus se extrag urmatoarele date:
- 6692 ha este teren agricol
- 4555 ha este teren arabil
- 1859 ha pășune
- 249 ha fânețe
- 28 ha reprezită vii
- 579 ha păduri
- din care aproximativ 70 ha păduri proprietate privată
Fata de situatia de mai sus, trebuie mentionat ca principala preocupare a locuitorilor comunei noastre o constituie agricultura, respectiv cultivarea plantelor si cresterea animalelor.
La nivelul comunei Gorbanesti exista urmatoarele efective de animale:
- 579 ha păduri
- 7200 capete de ovine,
- 1302 capete de bovine,
- peste 1000 capete porcine.
Principala preocupare a locuitorilor comunei o reprezinta agricultura cu cele 2 ramuri ale sale:
- cresterea animalelor
- cultivarea plantelor de camp.
Cu privire la cresterea animalelor trebuie amintit faptul ca la crescatorii de oi predomina rasa Karacul, dar in ultimul timp a luat amploare si mica industrie.
Anunț - privind completarea Registrului agricol pe anul 2018
In comuna Gorbanesti exista singurul sat din Romania care poarta numele poetului national Mihai Eminescu. Se pare ca in aceasta localitate poetul national ar fi trecut sa se intretina cu una dintre ficele fostului boier Varnav, care a detinut un conac boieresc in aceasta localitate.
In anul 2005 prin grija deputatului Mihai Malaimare in satul Mihai Eminescu a fost amplasat bustul poetului care a fost turnat de catre profesorul Foca Victor din Botosani. De asemena prin grija primarului a fost gasita o locatie in care a fost amenajat un parculet in jurul acestui bust. Periodic in zilele de 15 ianuarie si 15 iunie se organizeaza actiuni de sarbatorire si respectiv de comemorare a poetului.
La bustul poetului se pot organiza perelinaje, drumetii, satul Mihai Eminescu se afla amplasat la o distanta de 3 km de centru de comuna. Aceste actiuni au fost organizate periodic in ultimii trei ani prin grija Sefului de cabinet al Deputatului Mihai Malaimare, domnisoara Carmen Muraru
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii